قاعدگی :
تمرینات سبک ورزشی تاثیر چندانی روی قاعدگی ندارد، اما ثابت شده که تمرینات شدید ورزشی (در حد قهرمانی)موجب بروز اختلالات در قاعدگی یا حتی قطع موقت آن میشود ، ولی تمرینات معمولی که برای حفظ تناسب اندام و داشتن اندامی ایده آل انجام میشود هیچ گونه تاثیر منفی روی قا عدگی نخواهد داشت.
بطور کلی ایجاد عوارض توسط انجام تمرینات ورزشی در دوران قاعدگی ثابت نشده و هیچ معنی برای ورزشکاران از جهت شرکت در مسابقات یا تمرینات ورزشی وجود ندارد.
البته اگر خود ورزشکار در دوران قاعدگی احساس ناراحتی، درد و ناخوشی دارد، میتواند تا پایان سیکل ، تمرینات خود را عقب بیاندازد ولی این یک دستور کلی نیست ، زیرا تفاوتهای فردی زیادی در دوران قاعدگی بانوان وجود دارد.
در عده ای قاعدگی حتی بر زندگی شخصی فرد اثر میگذارد و انجام کارهای روزانه را نیز مختل میکند ، در صورتی که عده ای دیگر به راحتی حتی در مسابقات ورزشی شرکت میکنند.
آبستنی:
تمرینات ورزشی در دوران آبستنی باید زیر نظر پزشک انجام شوند.به طور کلی آبستنی مانعی برای فعالیتهای سبک ورزشی نیست، مگر اینکه سابقه سقط مکرر یا عوارض دیگر در مادر وجود داشته باشد.
بد نیست بدانید که برنده مدال برنز مسابقات شنای زنان در المپیک ۱۹۵۲ هنگام مسابقه آبستن بوده است.
بطور کلی اجرای یک سری حرکات که فشار زیادی را بر ورزشکار متحمل میکنند ، ممنوع هستند مانند اسکات ، اما حرکات سبک دیگر برای بانوان در دوران حاملگی اشکالی ندارد(در صورت موافقت پزشک).
تمرینات ورزشی اثرات مثبت زیادی بر مادر و جنین دارند، که عبارتند از : خون رسانی و تغذیه بهتر جنین، مدت درد زایمان کمتر، وقوع کمتر پارگی نسوج در هنگام زایمان و سقط جنین های خود به خود، تعداد برشهای سزارین کمتر و …
یائستگی :
یائستگی به مرحله ای از زندگی گفته میشود که طی آن یک خانم از مرحله باروری به مرحله ناباروری انتقال میابد.
در این زمان میزان هورمونها در بدن بانوان دست خوش تغیرات زیادی میگردد که این، عوارضی را به دنبال دارد، مانند، افسردگی، گرگرفتگی، اختلالات خواب، سرگیجه و پوکی استخوان و کاهش میل جنسی، تمرینات بدنسازی با اثر مستقیم بر تعادل هورمونی می توانند باعث کاهش عوارض یائستگی مانند گرگرفتگی، پوکی استخوان ، افسردگی و … شوند.
ورزش را میتوان به عنوان قویترین داروی ضد افسردگی طبیعی نام برد زیرا عامل بزرگ تعادل در بدن است ، هم آرامبخش است و هم انرژی زا.
افزایش جریان خون باعث میشود تا اکسیژن و مواد غذایی بیشتری به همه سلولهای بدن از جمله سلولهای مغزی برسد و در نتیجه کارایی بدن و مغز افزیش میابد.
درعین حال خواب بهتر و منظم تر میشود و احساس خستگی کمتر بروز میکند ،اعتماد به نفس و انگیزه برای فعالیت و رسیدن به اهداف مختلف بیشتر میشود ، نا امیدی و احساس پیر شدن پس زده میشوند و …
با تشکر
سید محمود لاله گون